Algemeen fysiotherapeut en oedeemfysiotherapeut

Specialisaties:

  • Houding- en beweging gerelateerde overbelastingklachten
  • Oncologie (in samenwerking met Jolanda de Munnik)
  • Oedeemtherapie (in samenwerking met Jolanda de Munnik)
  • Motor learning (het leren verbeteren van overbelastende houding- en bewegingspatronen)
  • Fasciale release technieken (MIT)
  • Nek-, schouder-, arm- en elleboogklachten, epicondylitis
  • Voet-, enkel- en onderbeenklachten

Biografie:
Gerben Schrale is sinds 1980 fysiotherapeut. Doordat hij zich continu heeft ontwikkeld op zijn vakgebied, kan Gerben patiënten vanuit een breed perspectief onderzoeken en behandelen. Dat doet hij met plezier en passie. Op deze manier kan hij het verschil maken voor zijn cliënten. Gerben werkt op de locatie Wilgenlaan 12 van Fysiotherapie Praktijk De Wilg.

Als fysiotherapeut vindt Gerben Schrale het een uitdaging om uit te zoeken hoe via houding en beweging klachten gunstig zijn te beïnvloeden. In grote lijnen betekent dit: beperkingen en contracturen opheffen en spierkracht, instabiliteit en vaardigheden trainen. Dat is vaak heel specifiek. Bovendien is het belangrijk om de verbetering die therapie geeft voor lange tijd vast te houden. Wat daarbij helpt, is Gerbens vaardigheid in ‘motor learning’: het leren, herkennen en verfijnen van houding en beweging. Het leidt dikwijls naar een functioneren dat minder belastend is voor het lichaam en dat resulteert in minder pijn, ook bij chronische klachten en blessures. De resultaten zijn vaak verrassend goed. Gerben heeft hierover ook gepubliceerd (link Clinical Review).
In de loop van de tijd heeft Gerben Schrale zich gespecialiseerd in klachten na behandeling van kanker. Gerben richt zich daarbij op lymfoedeem, pijn, bewegingsbeperkingen en contracturen die ontstaan door littekenweefsel en bestraling (fibrose). Hij werkt daarbij samen met Jolanda de Munnik. Zij richt zich naast oedeem vooral op conditie en vermoeidheid.

Speciale interesse heeft Gerben in de functie van bindweefsel, de structuur die in ons lichaam niet alleen alles verbind en sterkte geeft, maar ook een belangrijke rol speelt in de circulatie, motoriek en waarneming. Die zaken beïnvloeden elkaar. Verstoring van deze uitgebalanceerde functies kan een scala van klachten veroorzaken. Deze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door kortdurende of chronische overbelasting (door werk, sport, stress of ziekte), operaties, littekenweefsel, bestraling of een trauma. Met speciale fasci-technieken gecombineerd met oefentherapie is dit positief te beïnvloeden.

Extra activiteiten

  • Gerben is lid van de werkgroep Humane Bewegingsfunctionaliteit. De werkgroep heeft een behandelvisie die stelt dat onze manier van houding en bewegen fundamenteel essentieel gedrag is in ons functioneren en steeds in relatie staat met de dingen om ons heen.


Publicaties
:

  • Schrale,  G.H. (2014). Behandeling chronisch oedeem vraagt om totaalconcept. Fysiopraxis, 23(4). Hier te downloaden.
  • Schrale, G.H. & Ryan, T. (2011). Managing oedema and fibrosis with coordinated movement. Journal of Lymphoedema, 6(2). Hier te downloaden.

En dan nog dit…
Gerben houdt van wielrennen, fietsvakanties, kamperen, natuur en muziek.

Email: gerben.schrale@fysio-dewilg.nl